Syntes du, at boafgiften er for høj? Så er der godt nyt på vej!

Posted on Posted inAdvokat

Står du i den uheldige situation, at du har mistet et familiemedlem? Så vil der ofte være en arv, som du kan få del i. Inden du bare siger ja til arven, er det dog essentielt, at du sætter dig ind i lovgivningen, enten selv eller med hjælp fra en familieadvokat. Vidste du nemlig, at du skal betale skat af arven? Ja, den er god nok. Afhængigt af arvens størrelse skal du betale en bestemt skat af beløbet, nemlig den såkaldte boafgift. Men skal den være ens for alle beløbsstørrelser?

Boafgiften har længe været en del af den politiske agenda, hvor den har skabt splid mellem partier og politikere. Alligevel tyder alt nu på, at flere og flere partier deler ønsket om at hæve bundfradraget, med specielt Det Konservative Parti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne i spidsen.

Tag fra de rige og giv til de fattig

Ifølge Socialdemokraterne pålægger den nuværende boafgift en uretfærdigt situation for de danskere, hvor arven er minimal, mens dem, der arver større summer, ender ud med et større beløb. Derfor er Socialdemokraterne kommet med et forslag, der skal regulere boafgiften, hvor de vil give mere til dem, der ikke har så meget, og tage mere fra dem, der har mere.
Forslaget bygger på princippet, om at hæve bundgrænsen for, hvornår man skal betale skat af den modtaget arv, og samtidig hæve procentsatsen for, hvor mange penge man skal betale i arvegift, hvis beløbet er stort. Lige nu udgør boafgiften 15 procent af en arv uanset størrelse.

I et forsøg på at differentiere mellem beløbenes størrelse har Socialdemokratiet fremlagt et forslag, hvor man hæver bundfradraget fra 289.00 kroner til 500.000 kroner og samtidig hæve boafgiften til 30 procent til borgere, der arver mere en tre millioner.

Dog estimerer Mette Frederiksen ikke, at den nye boafgift vil ramme særligt mange danskere, da det er de færreste, der modtager en arv på mere end tre millioner, eftersom størstedelen af danskerne ikke efterlader sig særligt meget i arv. Til gengæld tillader boafgiften, at dem i toppen af samfundet har mulighed for at bidrage med lidt mere, end de gør i dag.
Derfor mener Socialdemokraterne, at den ekstra topskat vil komme flertallet til gode og bidrage til, at Danmark får et mere retfærdigt samfund.

Dobbeltbeskatning?

I forlængelse af diskussionerne om boafgiften bliver princippet, om at beskatte arven heftigt kritiseret. Specielt Liberal Alliance har svært ved at forstå, hvordan den danske stat kan tillade sig at beskatte en arv, som der jo allerede er betalt skat af en gang. Derfor mener partiet, at boafgiften driver folk til et ”forceret forbrug”, hvor de tænker mere på at få mest muligt ud af pengene, i stedet for at efterlade noget til deres børn.

Konsekventligt skaber problemstillingen flere diskussioner blandt den danske befolkning og politikkerne, da nogle mener, at en arv udgør en indkomst, som der selvfølgelig skal betales skat af, hvorimod den anden side anser en arv som en indkomst, der allerede er betalt skat af en gang, hvorfor det virker absurd, at der skal trækkes skat fra igen.