Mennesker trives bedst med et godt indeklima og en behagelig temperatur, hvor kroppen ikke skal kæmpe for at opvarme eller nedkøle sig selv. Det gælder derhjemme, hvor blandt andet kvaliteten af din søvn påvirkes af temperaturen i soveværelset. Og det gælder også i høj grad på arbejdspladsen, hvor en for høj eller lav temperatur kan påvirke produktiviteten og arbejdsglæden negativt. Temperaturmåling bruges også flittigt i industrien, hvor produkter og processer er helt afhængige af den rigtige temperatur.
Temperaturmåler i dit private hjem
En temperaturmåler kan være en god idé at installere i dit private hjem. Helt optimalt er det at installere en temperaturmåler i hvert eneste rum, men du kan god nøjes med blot stuen, soveværelset og børneværelset.
Med en temperaturmåler fra for eksempel Hammer Electronics kan du nemt holde øje med, om indeklimaet i dit hjem er godt og temperaturen passende. Det er for eksempel ikke så godt at sove i et meget varmt rum. Ved at installere en temperaturmåler i dit soveværelse eller på børneværelset kan du nemt holde øje med, om temperaturen i rummet er for høj, og så kan du sørge for at få luftet ud inden sengetid.
En temperaturmåler gør dig også hurtigt opmærksom på, om du har tendens til at fyre for meget op for radiatorerne om vinteren. Det har mange danskere, der bruger penge på at opvarme deres bolig til over 25 grader. En så høj temperatur er slet ikke nødvendig. Den anbefalede temperatur i opholdsrum er faktisk på kun mellem 18 og 21 grader.
Omvendt kan en temperaturmåler også hjælpe dig med at opdage, hvis du har områder i huset, hvor der ofte er meget koldt på trods af, at varmen kører. Det kan tyde på dårlig isolering, og på den måde giver temperaturmåleren dig et praj om, hvor du kan sætte ind for at sikre en behagelig og jævn temperatur i dit hjem – og spare lidt på varmeregningen.
Temperaturmåler på arbejdspladsen
Temperaturmåling på arbejdspladsen er blevet mere udbredt i takt med, at indeklimaets betydning for produktivitet og arbejdsglæde er blevet tydeligere. Vi har alle prøvet at sidde på kontoret og svede i løbet af sommeren og mærket, hvordan hjernen bliver dvask og sløv i varmen.
På samme måde har rigtig mange danskere også oplevet at fryse på arbejdspladsen henover den lange danske vinter. At fryse påvirker også arbejdsevnen negativt, da kroppen bruger meget energi på at forsøge at holde kroppen varm – energi der går fra løsningen af arbejdsopgaverne.
Og så er der selvfølgelig det rent psykologiske ubehag ved at føle sig enten svedig og klistret eller afkølet og tænderklaprende. Begge dele kan en temperaturmåler på arbejdspladsen medvirke til at undgå. Med en temperaturmåler bliver det ikke en subjektiv vurdering, om der er varm eller koldt, og det er nemt at nå til enighed om at skrue op for varmen eller airconditioningen.
Temperaturmåler i industrien
Temperaturmålere bruges ikke kun i private hjem og på kontorer, men også i industrien, hvor temperaturmåling har mindre med menneskeligt velbehag og mere med produkter og processer at gøre. I fødevareindustrien er det for eksempel alfa og omega at fødevarer under fremstilling og transport ikke opvarmes over bestemte temperaturer, da det går udover kvaliteten og i visse tilfælde kan resultere i sundhedsfare.